Hoe zet ik een eenmanszaak of VOF om naar een BV?

VOF naar BV omzetten?

Wanneer je jouw vennootschap onder firma (VOF) of eenmanszaak omzet naar een besloten vennootschap (BV) loop je als ondernemer minder risico’s. Naast het verminderen van deze risico’s kan het ook fiscaal aantrekkelijker zijn om in een BV te ondernemen. Marks Wachters notarissen beschikt over een uitgebreide expertise bij het adviseren over de omzetting van een dergelijke rechtsvorm. Wij, van Marks Wachters notarissen, willen je graag adviseren over de mogelijke voordelen die een omzetting van rechtsvorm kan betekenen voor jouw onderneming.

Wanneer je een VOF of een eenmanszaak omzet in een BV wordt de rechtsvorm van jouw onderneming gewijzigd. Er zijn fiscaal twee mogelijkheden om een VOF om te zetten in een BV:

  • Een geruisloze omzetting
  • Een ruisende omzetting

Geruisloze omzetting

Wanneer een omzetting van VOF/eenmanszaak naar BV geruisloos plaatsvindt, gaat de BV verder met de boekwaardes van de VOF/eenmanszaak. Dit houdt in dat er geen fiscale afrekening plaatsvindt bij de VOF, omdat de onderneming feitelijk niet wordt gestaakt.

Ruisende omzetting

Wanneer een omzetting van  VOF/eenmanszaak naar BV ruisend plaatsvindt, wordt de VOF/eenmanszaak gestaakt en neemt de BV de activa en passiva van de VOF over tegen de actuele waarde. In tegenstelling tot een geruisloze omzetting, vindt er bij een ruisende omzetting wel een afrekening plaats over de boekwinsten van de VOF/eenmanszaak. Deze afrekening wordt de stakingswinst genoemd waarover inkomstenbelasting betaald dient te worden.

Wat moet er gebeuren na de omzetting?

Het is belangrijk dat de omzetting van VOF/eenmanszaak naar BV gecommuniceerd wordt met jouw aandeelhouders. Relaties en klanten van jouw organisatie moeten op de hoogte worden gebracht van het feit dat zij voortaan zaken doen met een BV in plaats van een VOF. Daarnaast raden wij aan om aandeelhoudersovereenkomsten te sluiten tussen de voormalige vennoten die na de omzetting aandeelhouders zijn geworden.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Marks Wachters notarissen adviseert over hoe je jouw organisatierechtsvorm het beste kunt omzetten. Naast deze adviserende rol kunnen we je ook ondersteunen bij deze omzetting van bijvoorbeeld VOF naar BV.

Heb je vragen? Of heb je advies nodig?

Neem dan contact met ons op! Stuur een bericht of bel ons tijdens kantooruren op telefoonnummer (040) 244 88 55. Onze specialisten helpen je graag!

mr. Han Kersten

Beoordelingen

1037 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Roel
Geplaatst op 9 mei 2022
Ervaring

Ben zeer tevreden over de dienstverlening van Marks Wachters notarissen.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Vastgoed

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Raymond Carri re
Geplaatst op 5 mei 2022
Ervaring

Vriendelijke ontvangst

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Joyce
Geplaatst op 2 mei 2022
Ervaring

Voor de aankoop van ons nieuwe huis bij dit kantoor terechtgekomen. Snelle en duidelijke communicatie. We hadden nog wijzigingen op het laatste moment in een document dat was geen enkel probleem. Zeer flexibel en denken goed mee. Adviseren ook waar nodig in hoe documenten op te stellen. Wij zijn zeer tevreden en komen zeker terug wanneer we weer een notaris nodig hebben

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja