Hoe benoem ik een executeur

Hoe benoem ik een executeur?

Het benoemen van een executeur je hebt het vast wel eens gehoord of gelezen, maar hoe dat je dat eigenlijk? Het antwoord op deze vraag lees je hieronder.

Waarom benoem je een executeur

Laten we eerst stil staan bij de reden waarom jij iemand tot executeur benoemt. Als erflater wil jij natuurlijk dat jouw erfenis juist en eerlijk wordt afgewikkeld, hierbij wil je dat al jouw wensen in acht genomen worden. Je benoemt dan ook alleen iemand tot jouw executeur wanneer jij er zeker van bent dat je hem of haar volledig kan vertrouwen. 

Het benoemen van een executeur kan nodig zijn wanneer jij weet dat jouw erfgenamen onderlinge conflicten hebben en dus niet samen verantwoordelijk kunnen zijn voor het juist afwikkelen van de nalatenschap. Of omdat jij jouw erfgenamen niet wilt opzadelen met het afwikkelen van de nalatenschap naast het emotionele verlies wat zij moeten verwerken. Of omdat jouw erfgenamen niet instaat zijn om de nalatenschap af te wikkelen, dit kan zijn omdat zij in het buitenland wonen, vanwege een geestelijke beperking of omdat je erfgenamen minderjarig zijn. In al deze situaties is het fijn als jij een executeur hebt aangewezen, dit kan iemand uit de familie zijn, een specifieke erfgename of een onafhankelijke partij. De belangrijkste reden voor het benoemen van een executeur is dat jij die persoon volledig vertrouwt met jouw nalatenschap wanneer jij er zelf niet meer bent.

Het benoemen van een executeur

Het benoemen van een executeur gebeurd in jouw testament. Hierin leg jij één of meerdere executeurs vast. Jij verklaart wie het is en als welke executeursoort deze persoon mag optreden. Wij kennen in Nederland namenlijk verschillende executeur soorten. Naast de soort executeurs kun je ook in jouw testament vastleggen of de executeur een vergoeding krijg voor zijn werkzaamheden.

Let op: wanneer jij iemand benoemt tot executeur in jouw testament is deze persoon niet verplicht om de rol van executeur aan te nemen. Het is dus verstandig om de benoeming tot executeur te bespreken met de persoon in kwestie, zo voorkom je dat jouw nabestaande als nog de afwikkeling van de nalatenschap moeten uitvoeren. 

Vragen of advies nodig?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt over het testament of de mogelijkheden rond het benoemen van een executeur. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

mr. Anne van Uden - van Dijk

Beoordelingen

1040 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
D. Smits van Oyen
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Uitstekend

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers De onderneming

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Privé
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Zeer goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Van Laarbeek Cornelis
Geplaatst op 22 mei 2022
Ervaring

Goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja