Discrimineert de bedrijfsopvolgingsfaciliteit?

Discrimineert de bedrijfsopvolgingsfaciliteit?

Nee, is het antwoord van het EHRM (Europese Hof voor de Rechten van de Mens). Volgens het EHRM is het gemaakte onderscheid tussen ondernemingsvermogen en niet-ondernemingsvermogen in de bedrijfsopvolgingsfaciliteit bij bedrijfsopvolging geen disproportionele maatregel van de Nederlandse wetgever en daarom mag het onderscheid gemaakt worden. Het onderscheid tussen ondernemingsvermogen en niet-ondernemingsvermogen is geen discriminatie volgens het EHRM en dus discrimineert de bedrijfsopvolgingsfaciliteit niet!

Het is zelfs mogelijk om onder toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit een vastgoed/onroerend goed onderneming over te dragen aan een bedrijfsopvolger

Uitspraak van de Hoge Raad

In de Successiewet is een vrijstelling van betaling van schenk- en erfbelasting opgenomen voor de verkrijging van ondernemingsvermogen als de bedrijfsopvolger dit vermogen geschonken krijgt of dit vermogen erft: de bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Indien ander (niet-ondernemings)vermogen wordt geschonken of geërfd, bestaat deze vrijstelling niet. Men ging zich afvragen of dit verschil niet in strijd was met het gelijkheidsbeginsel en dus een vorm van discriminatie.

De Hoge Raad, ons hoogste rechtscollege, heeft op 22 november 2013 uitspraak gedaan dat de vrijstelling voor de verkrijging van ondernemingsvermogen. Deze berust op een keuze van de fiscale wetgever waarvan kan worden gezegd dat zij van redelijke grond is ontbloot. De wetgever heeft daarom met de faciliteit de grenzen van de hem toekomende ruime beoordelingsvrijheid niet overschreden. Daarom is geen sprake van een bevoordeling van de verkrijging van ondernemingsvermogen boven de verkrijging van overige vermogensbestanddelen. Dit wil zeggen dat de bedrijfsopvolgingsregeling niet discrimineert. De Belastingdienst heeft vervolgens alle ingediende bezwaarschriften tegen reeds opgelegde aanslagen wegens strijd met het gelijkheidsbeginsel, afgewezen waarmee alle aanslagen zijn gehandhaafd.

Vervolgens was alleen nog een rechtszaak bij het EHRM (Europese Hof voor de Rechten van de Mens) mogelijk. Op 27 mei jl. heeft het EHRM in de eerste rechtszaak beslist dat de bedrijfsopvolgingsregeling een legitiem doel is in het algemeen belang. Het gemaakte onderscheid tussen ondernemingsvermogen en niet-ondernemingsvermogen is volgens het EHRM geen disproportionele maatregel en dus discrimineert de bedrijfsopvolgingsfaciliteit niet. Het lijkt dus niet meer nodig om te gaan procederen om voor geschonken of geërfd niet-ondernemingsvermogen gebruik te mogen maken van de vrijstelling die geldt voor verkrijging van ondernemingsvermogen.

Advies nodig? Of heb je nog vragen?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

mr. Han Kersten

Beoordelingen

1040 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
D. Smits van Oyen
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Uitstekend

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers De onderneming

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Privé
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Zeer goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Van Laarbeek Cornelis
Geplaatst op 22 mei 2022
Ervaring

Goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja