Wetswijzigingen personen- en familierecht

Met ingang van 1 april 2014 is een aantal wetswijzigingen in werking getreden die relevant zijn in onze personen- en familierechtpraktijk. Het gaat daarbij onder andere om:

  1. Indien sprake is van een geregistreerd partnerschap en er wordt een kind geboren, dan wordt nu wettelijk verondersteld dat de man de vader is van het kind. Dit geldt alleen voor geboortes na 1 april 2014.
  2. Bij testament kan een voogd worden aangewezen. Nu is het tevens mogelijk om door middel van een aantekening in het gezagsregister een voogd aan te wijzen die na het overlijden het gezag over de minderjarige kinderen kan krijgen. Deze aantekening in het gezagsregister is openbaar, een voogdijbenoeming in het testament is gedurende het leven van de erflater geheim. Indien zowel on het testament als in het gezagsregister een voogd is aangewezen, geldt uitsluitend de meest recente benoeming.
  3. Kinderen krijgen nu eerder de mogelijkheid om een nietigverklaring te verzoeken van het huwelijk of geregistreerde partnerschap van hun ouder (bijvoorbeeld wegens dementie).
  4. Bij een geboorte van een kind in een lesbisch huwelijk of geregistreerd partnerschap, worden beide vrouwen juridisch moeder van het kind, mits de zaaddonor onbekend is.

Vraag stellen

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt over de invloed van deze wetswijzigingen op jouw persoonlijke situatie. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

Wetswijzigingen personen- en familierecht