Wat is een Nationale Hypotheek Garantie | veranderingen per 1 juli 2016

Voor het kopen van een (nieuwe) woning is vaak een hypotheek nodig. Door een hypotheek af te sluiten met een Nationale Hypotheek Garantie bent u zeker van een hypotheek, passend bij uw inkomen! Maar wanneer is dit ontstaan? Op 10 november 1993 is De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen opgericht. 1 januari 1995 is de Nationale Hypotheek Garantie door hen geïntroduceerd.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie

U kunt een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (hierna NHG). Indien u een hypotheek met NHG afgesloten heeft, bent u er zeker van dat deze past bij uw inkomen. Een passende hypotheek zorgt ervoor dat u naast uw maandelijkse woonlaten, ook geld overhoudt voor bijvoorbeeld de boodschappen, leuke dingen en om te sparen!

Wanneer een NHG op u van toepassing is, krijgt u korting op de hyptheekrente. Voor een NHG betaalt u een eenmalig bedrag, gelijk aan 1% van het totale hypotheekbedrag. Of u in aanmerking komt voor een NHG leest u later in deze blog.

Niet meer kunnen betalen van de hypotheek

Er bestaat altijd een kans dat u arbeidsongeschikt raakt of uw baan verliest, maar ook kan het voorkomen dat u uw partner verlirst door bijvoorbeeld het overlijden of een scheiding. Dit zijn scenario's waar u niet aan wilt denken, maar wel voor vervelende situaties kunnen zorgen omtrent uw eigen woning. Ook in deze gevallen moet u de maandelijkse woonlasten blijven betalen, wat niet altijd haalbaar blijkt te zijn. Met een NHG heeft u in dit geval twee mogelijke keuzes:

  • Wanneer u niet meer in staat bent om de woonlasten te betalen, moet u de woning misschien wel gedwongen verkopen. Indien de opbrengst van de verkoop van de woning onvoldoende is om de hypotheek af te lossen, dekt De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning het verschil. Dit verschil noemen we de restschuld. Als u aan de voorwaarden voor de NHG voldoet hoeft u dit verschil niet terug te betalen, maar u moet wel meewerken om de schuld te beperken.
  • Ook kunt u een beroep doen op de Woonlastenfaciliteit indien u een hypotheek met NHG bezit. Hier geldt dat de betalingsproblemen buiten uw schuld om ontstaan moeten zijn, en u moet de lasten op termijn weer kunnen gaan betalen. In dit geval is een (gedwongen) verkoop van uw woning niet nodig. De Woonlastenfaciliteit is een tijdelijke oplossing om de woonlasten in een moeilijke periode te verlagen. Samen met uw hypotheekverstrekker maakt u afspraken over hoe en wanneer u deze schulden gaat betalen.

Voor wie is dit van toepassing?

De NHG is een garantie op hypotheken tot een bedrag van €245.000,-. Een hypotheekadviseur of bank kan u vertellen of u in aanmerking komt voor de NHG. Ook is het de hypotheekadviseur of de bank die de NHG voor u aan kan vragen.

Wat gaat er veranderen?

Waar het grensbedrag van de maximale hypotheeksom voor de NHG op 1 juli 2015 verlaagd is naar een bedrag van €245.000,-, wordt het bedrag 1 juli komen jaar (2016) verlaagd naar €225.000,-. De maximale hypotheeksom is het bedrag dat maximaal geleend mag worden voor de koopsom en de bijkomende kosten.


Vraag stellen

U kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer u een vraag heeft. U kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen u graag verder en adviseren graag wat voor uw situatie de beste oplossing is.

Nationale hypotheek garantie