Wat is een Nationale Hypotheek Garantie | veranderingen per 1 juli 2016

Voor het kopen van een (nieuwe) woning is vaak een hypotheek nodig. Door een hypotheek af te sluiten met een Nationale Hypotheek Garantie ben je zeker van een hypotheek, passend bij jouw inkomen! Maar wanneer is dit ontstaan? Op 10 november 1993 is De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen opgericht. 1 januari 1995 is de Nationale Hypotheek Garantie door hen geïntroduceerd.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie

Je kunt een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (hierna NHG). Indien je een hypotheek met NHG afgesloten hebt, ben je er zeker van dat deze past bij jouw inkomen. Een passende hypotheek zorgt ervoor dat je naast jouw maandelijkse woonlasten, ook geld overhoudt voor bijvoorbeeld de boodschappen, leuke dingen en om te sparen!

Wanneer een NHG op je van toepassing is, krijg je korting op de hyptheekrente. Voor een NHG betaal je een eenmalig bedrag, gelijk aan 1% van het totale hypotheekbedrag. Of je in aanmerking komt voor een NHG lees je later in deze blog.

Niet meer kunnen betalen van de hypotheek

Er bestaat altijd een kans dat je arbeidsongeschikt raakt of jouw baan verliest, maar ook kan het voorkomen dat je jouw partner verliest door bijvoorbeeld het overlijden of een scheiding. Dit zijn scenario's waar je niet aan wilt denken, maar wel voor vervelende situaties kunnen zorgen omtrent jouw eigen woning. Ook in deze gevallen moet je de maandelijkse woonlasten blijven betalen, wat niet altijd haalbaar blijkt te zijn. Met een NHG heb je in dit geval twee mogelijke keuzes:

  • Wanneer je niet meer in staat bent om de woonlasten te betalen, moet je de woning misschien wel gedwongen verkopen. Indien de opbrengst van de verkoop van de woning onvoldoende is om de hypotheek af te lossen, dekt De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning het verschil. Dit verschil noemen we de restschuld. Als je aan de voorwaarden voor de NHG voldoet hoef je dit verschil niet terug te betalen, maar je moet wel meewerken om de schuld te beperken.
  • Ook kun je een beroep doen op de Woonlastenfaciliteit indien je een hypotheek met NHG bezit. Hier geldt dat de betalingsproblemen buiten jouw schuld om ontstaan moeten zijn, en je moet de lasten op termijn weer kunnen gaan betalen. In dit geval is een (gedwongen) verkoop van jouw woning niet nodig. De Woonlastenfaciliteit is een tijdelijke oplossing om de woonlasten in een moeilijke periode te verlagen. Samen met jouw hypotheekverstrekker maak je afspraken over hoe en wanneer je deze schulden gaat betalen.

Voor wie is dit van toepassing?

De NHG is een garantie op hypotheken tot een bedrag van €245.000,-. Een hypotheekadviseur of bank kan je vertellen of je in aanmerking komt voor de NHG. Ook is het de hypotheekadviseur of de bank die de NHG voor je aan kan vragen.

Wat gaat er veranderen?

Waar het grensbedrag van de maximale hypotheeksom voor de NHG op 1 juli 2015 verlaagd is naar een bedrag van €245.000,-, wordt het bedrag 1 juli komen jaar (2016) verlaagd naar €225.000,-. De maximale hypotheeksom is het bedrag dat maximaal geleend mag worden voor de koopsom en de bijkomende kosten.


Vraag stellen

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

Nationale hypotheek garantie