Teeven wil wet wijzigen zodat erfgenamen alsnog beneficiair kunnen aanvaarden

Teeven wil wet wijzigen zodat erfgenamen alsnog beneficiair kunnen aanvaarden

Teeven wil wet wijzigen zodat erfgenamen alsnog beneficiair kunnen aanvaarden

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie gaat de wet aanpassen zodat erfgenamen bij een onverwachte schuld in een later stadium de erfenis alsnog beneficiair kunnen aanvaarden. Dit schrijft hij aan de Tweede Kamer als reactie op het rapport 'Erven zonder financiële zorgen' van de Radboud Universiteit Nijmegen en Netwerk Notarissen (Bron: KNB).

In het rapport worden drie mogelijke routes geschetst als het gaat om erfenissen en beneficiair aanvaarden. Eén daarvan was het creëren van een voorziening waardoor een erfgenaam binnen drie maanden nadat hij op de hoogte is gesteld van een schuld, via de rechter alsnog beneficiair kan aanvaarden.

Teeven schrijft nu dat hij wil bekijken hoe hij deze route kan omzetten in wetgeving. Hij wil een bepaling opnemen voor de uitzonderlijke situatie waarin een erfgenaam de nalatenschap zuiver heeft aanvaard en nadien met een onverwachte schuld wordt geconfronteerd. Die zou dan alsnog naar de kantonrechter kunnen gaan om een machtiging te vragen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Het gaat dan om schulden die de erfgenaam niet had voorzien. 

Er komt geen aanpassing in het erfrecht voor erfgenamen die in financiëke problemen komen omdat een geërfde woning lange tijd te koop staat en de vaste lasten moeten worden doorbetaald. Volgens de staatssecretaris is onverkoopbaarheid van woningen op dit moment een probleem w\voor alle huizenbezitters en niet alleen voor erfgenamen. Het kabinet heeft daarvoor maatregelen genomen om de woningmarkt weer op gang te helpen.

Heb je vragen over beneficiarie aanvaarding?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

mr. Anne van Uden - van Dijk