Schenkingsvrijstelling groot succes, wel duurder

Schenkingsvrijstelling groot succes, wel duurder

Schenkingsvrijstelling groot succes, wel duurder

De tijdelijke regeling voor belastingvrije schenkingen die in 2013 en 2014 van kracht was, kostte de staat veel meer dan van tevoren ingecalculeerd was. Men ging uit van €104 miljoen, uiteindelijk kostte het de schatkist €1,1 miljard. Volgens De Rekenkamer daalde de totale hypotheekschuld in Nederland met €8 miljard en minder huizen zijn 'onder water' komen te staan. Dat is de conclusie die De Rekenkamer maakt op basis van een onderzoek naar de schenkingsvrijstelling.

Blijvende schenkingsvrijstelling

 

De schenkingsvrijstelling is dit jaar blijvend ingevoerd voor overdrachten aan personen tot 40 jaar. Deze schenkingen kunnen niet alleen door de ouders worden gedaan maar ook door grootouders, ooms of tantes. De Rekenkamer constateert dat bij ongeveer 74% van de schenkingen het geld gebruikt is voor de aflossing op een hypotheek, 19% voor de aankoop van een nieuwe woning en 7% voor overige doeleinden. 


Bovendien zien we dat de regeling door mensen met een relatief slechte hypotheekpositie wordt benut.
- De Rekenkamer - 

Schenkingsvrijstelling

De schenkingsvrijstelling maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor ouders, grootouders of ooms en tantes om hun kinderen, neefjes of nichtjes eenmalig €100.000,- belastingvrij te schenken dat zij kunnen gebruiken voor een eigen huis. 

Onlangs schreven wij een blog over het financieren van het huis van je kinderen.

Meer weten over de schenkingsvrijstelling?

Wil je meer weten over de schenkingsvrijstelling? Op onze website kun je alle informatie en de belastingvrije tarieven vinden.

Meer weten over de schenkingsvrijstelling?

Wil je meer weten over de schenkingsvrijstelling? Onze specialisten adviseren je graag over de beste mogelijkheden in jouw situatie.