Waar kan de notaris je bij helpen bij het kopen van een woning?

Waar kan de notaris je bij helpen bij het kopen van een woning?

Waar kan de notaris je bij helpen bij het kopen van een woning?

Natuurlijk denkt iedereen hierbij gelijk aan de overdracht van de woning, maar er zijn nog meer zaken waar de notaris je bij kan helpen wanneer je jouw droomhuis gaat kopen. Wij zetten alle zaken voor je op een rijtje.

Opstellen koopovereenkomst

Een probleemloze overdracht begint bij een goed en volledig opgestelde koopovereenkomst. Er zijn drie mogelijkheden voor het opstellen van een koopovereenkomst.

  • Makelaar – Het meest voorkomende geval is dat de koopovereenkomst door de (verkopend) makelaar wordt opgesteld.
  • Zelf – Het is ook mogelijk om samen met de verkoper zelf een koopovereenkomst op te stellen en deze ter beoordeling aan de notaris voor te leggen.
  • Notaris – Je kan ook opdracht geven aan de notaris om de koopovereenkomst op te stellen. 


Het voordeel wanneer je de notaris de koopovereenkomst op laat stellen is dat hij (indien gewenst) meteen kan zorgen voor de inschrijving van de koopovereenkomst bij het Kadaster. De verkoper kan de woning dan niet meer aan iemand anders verkopen.

Akte van levering

Als de koopovereenkomst door de verkoper en koper is getekend, de bedenktijd voorbij is en de ontbindende voorwaarden niet nodig bleken, zorgt de notaris ervoor dat de woning wordt overgedragen en de eigenaar van de woning veranderd. Enkel het ondertekenen van de koopovereenkomst is namelijk niet voldoende om juridisch eigenaar te worden van een huis. Bij de aankoop van een woning word je pas eigenaar van het huis wanneer het aan jou geleverd is. Hiervoor stelt de notaris een akte van levering ofwel transportakte op.

Waar helpt de notaris je nog meer bij?

Niet iedereen is zich bewust van wat de notaris achter de schermen allemaal doet tijdens het aankoopproces van een woning. De notaris heeft vóór de overdracht al diverse onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld naar de achtergrond van de koper en verkoper. Hierbij checkt de notaris o.a.:

  • De woning;
  • De huidige hypotheeksituatie;
  • Erfdienstbaarheden;
  • Of de koper en verkoper de Nederlandse taal voldoende spreken. Zo niet dan zorgt de notaris ervoor dat er een tolk bij de overdracht aanwezig is.


Als er iets niet in orde is en problemen kan opleveren zorgt de notaris ervoor dat de problemen zo snel mogelijk worden opgelost.

Hypotheekakte

Ga je een hypotheek aan voor het kopen van de woning? De notaris stelt dan een hypotheekakte voor je op. De notaris gebruikt hierbij de financiële stukken van de geldverstrekker voor het opstellen van deze akte. In de hypotheekakte staat o.a.:

  • De hoogte van de hypotheek;
  • De hypotheekrente die betaald moet worden;
  • De aflossingsmethode van de hypotheek;
  • De algemene voorwaarden van de bank;
  • Een omschrijving van de woning;
  • Een (eventuele) verplichting om de woning te verzekeren.

Afrekening

De notaris zorgt er ook voor dat de nota(’s) van de makelaar, taxateur, adviseur en dergelijke worden opgenomen op de afrekening. Tevens worden op de afrekening de zakelijke lasten en/of servicekosten VvE verrekend met de verkoper. Je betaalt via de notaris, maar niet áán de notaris. De geldstromen lopen via de derdengeldenrekening van het notariskantoor.

Tenslotte zorgt de notaris ervoor dat een afschrift van de leveringsakte wordt ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Ook de hypotheekakte wordt geregistreerd in de openbare registers. Iedereen kan dan zien dat jij de nieuwe eigenaar bent van de woning en of er een hypotheek is afgesloten.

Advies nodig?

Heb je nog vragen of ga jij binnenkort een woning kopen en heb je advies nodig? Onze specialisten adviseren je graag over jouw persoonlijke situatie. Indien nodig kunnen zij een koopovereenkomst, akte van levering en/of hypotheekakte opstellen.

mr. Coen van Elsen