Marion Roovers

Sinds mei 2014 ben ik werkzaam bij Marks Wachters notarissen als kandidaat-notaris. Hiervoor ben ik in Arnhem werkzaam geweest, en heb daar zowel ondernemingsrecht, onroerend goed en personen- en familierecht gedaan. momenteel werk ik voornamelijk op de afdeling van personen- en familierecht. Dit is dan ook mijn favoriete onderdeel omdat het meer te maken heeft met emoties van mensen (samenwonen, trouwen, geboorte, overlijden) dan de andere onderdelen van het notarieel recht.

Buiten het werk om houd ik van hardlopen, ballet, film, toneel en verre reizen!

Ervaringen personen- en familierecht

Ik vind het jammer dat men zich ten aanzien van deze belangrijke kwesties vaak niet vooraf laat voorlichten over wat de juridische gevolgen zijn. Mijn ervaring is dan ook dat het onnodig vaak fout gaat, veel geld kost en vervelende consequenties heeft.

Samenwoners

Samenwoners erven niets van elkaar, tenzij zij een testament op hebben gemaakt. In dat geval is het dure vreemdentarief van de erfbelasting op hen van toepassing, tenzij zij vijf jaar samenwonen óf een notariële samenlevingsovereenkomst hebben gesloten.

Trouwen

Mensen trouwen of gaan een geregistreerd partnerschap aan, soms zonder te weten dat er een gemeenschap van goederen ontstaat waar alle bezittingen, maar ook alle schulden in vallen.

Dit valt voor toekomstige goederen en schulden te repareren door alsnog tijdens het huwelijk huwelijkse voorwaarden te maken. Dan moet er wel een akte van verdeling komen, waarbij eerst de bestaande goederen en schulden tussen de echtgenoten voor ieder te helft dienen te worden verdeeld. Een andere verdeling dan ieder de helft wordt door de fiscus gezien als een schenking en daarover moet dan weer schenkbelasting worden betaald.

Hoe zit dit bij kinderen?

Problemen kunnen zich ook voordoen indien er kinderen worden geboren. Wat moet het kind opvoeden als beide ouders overleden zijn oftewel is de voogdij geregeld? Wie gaat datgene wat het kind erft beheren en tot welke leeftijd? Wie erft er van je als je zonder kinderen en zonder partner komt te overlijden en wie zouden er van je moeten erven?

Dit zijn dingen die je in een testament kunt regelen bij Marks Wachters notarissen.

Wat als je in het buitenland woont?

Op 17 augustus 2015 is de Europese Erfrechtverordening in werking getreden. Deze Europese wetgeving lost het onderscheid tussen de landen van de Europese Unie op.

Sinds 17 augustus 2015 kun je alleen nog kiezen voor toepassing van het recht waarvan je de nationaliteit bezit. Heb je geen rechtskeuze gemaakt dan geldt het recht van je erblijfplaats. Een rechtskeuze voor Nederlands recht met onroerend goed in Spanje wordt dus naar Nederlands recht afgewikkeld.

In deze blog leest u hier meer over!

Advies

Laat je adviseren! Het is zonde wanneer je bovenstaade onderwerpen niet goed of helemaal niet geregeld hebt!

Wist u dat?

Marks Wachters notarissen de online dienst mijn.markswachters.nl aanbiedt. Dit is een persoonlijke online kluis waarin u al uw (vertrouwelijke) documenten op kunt slaan. U kunt overal ter wereld, 24 uur per dag documenten uploaden of de documenten inzien. Erg handig! Ook voor uw zaken bij de notaris. Zo kon ik laatst een cliënt extra snel helpen, omdat hij zijn testament via de kluis met mij kon delen. Dit scheelde veel tijd!


Vraag stellen aan Marjon!

U kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer u een vraag heeft voor Marjon. U kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen u graag verder en adviseren graag wat voor uw situatie de beste oplossing is.

Marjon Roovers