Let op: Spookfacturen merkregistratie in omloop!

Let op: Spookfacturen merkregistratie in omloop!

Let op! Spookfacturen bij merkregistratie in omloop

Onlangs ontvingen wij een factuur uit Warschau, van het 'Trademark Publication Register (TPR)'. Al snel werd duidelijk dat dit een spookfactuur is, een van de vele spookfacturen die tegenwoordig de rondte doen bij het registreren van merken. Doordat Marks Wachters notarissen als extra dienst voor onze cliënten de merken laat registreren, zijn wij extra alert op dit soort spookfacturen.

Spookfactuur

Na wat research op het internet blijkt dat wij niet het eerste doelwit zijn van deze criminelen, de afzender van de spookfactuur staat op internet beschreven als 'malafide buitenlandse organisatie'. Naast TPR zijn er meer dan 50(!) 'organisaties' die dit soort spookfacturen m.b.t. intellectueel eigendom rondsturen. Wij adviseren om, indien je twijfelt over de aard van een nota, altijd contact op te nemen met de instelling waarbij je het merk inschrijft. Wij adviseren daarnaast deze 'organisaties' om een cursus Engels te gaan volgen. Een zin als 'There is no obligation for you to pay the pay the amount...' werkt natuurlijk niet mee indien men professioneel over wil komen.

Werkwijze

De gegevens van (onlangs) ingeschreven merken zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor deze criminelen. Aangezien wij deze spookfactuur 6 dagen ná inschrijving van een merk in onze bus kregen, denken wij dat de 'organisatie' kijkt naar nieuw ingeschreven merken. Vervolgens wordt er een factuur gestuurd naar de deposant en probeert men op die manier snel een extra zakcentje te verdienen. Onlangs een merk ingeschreven? Let dan goed op en betaal niet zomaar iedere rekening die op jouw deurmat valt. Dat geldt natuurlijk ook voor iedere (dubieuze) rekening!

Merkregistratie

Je kunt het logo en de merknaam van jouw bedrijf of product als merk laten registreren. Voordat je een merk kunt laten registreren moet je kijken of iemand anders deze naam of het logo al heeft geregistreerd. Wanneer je jouw merk registreert bij het Benelux-Bureau van de Intellectuele Eigendom wordt het opgenomen in het officiële merkenregister. Dit biedt je bescherming tegen het oneigenlijke gebruik van jouw merk. Zo kun je:

  • Stappen ondernemen tegen partijen die uw merk misbruiken;
  • Het ®-teken gebruiken in jouw merkuitingen;
  • Jouw merk verkopen;
  • Of jouw merk in licentie geven aan een andere partij. Dit kan via een licentieovereenkomst waarover de bedrijfsjuristen van Marks Wachters bedrijfsjuristen je meer kunnen vertellen.


De inschrijving van een merk is 10 jaar geldig. Na deze 10 jaar kan de registratie verlengd worden.

Wil jij je merk registreren? Wij helpen je graag!

Marks Wachters notarissen heeft veel ervaring met het registreren van merken en onze specialisten weten precies waar ze op moeten letten bij een merkregistratie. Wanneer je jouw merk wilt laten registreren kunnen wij deze werkzaamheden voor je verrichten.