Hoeveel procent overdrachtsbelasting?

Voor woningen betaalt je 2% overdrachtsbelasting over de verkoopprijs en voor andere onroerende zaken, zoals onder andere bedrijfspanden, geldt een tarief van 6% overdrachtsbelasting.Het tarief aan overdrachtsbelasting betaal je niet over notariskosten, maar alleen over de aankoopprijs van het huis. De overdrachtsbelasting wordt over het algemeen betaald door de koper. 

Wanneer moet ik overdrachtsbelasting betalen?

Wanneer een Nederland een huis of andere onroerende zaken koopt, dan moet je overdrachtsbelasting betalen. Je moet ook overdrachtsbelasting betalen over rechten op onroerende zaken, zoals erfpachtrecht en over aandelen die je krijgt van een BV, NV of maatschap wanneer de bezittingen van deze BV, NV of maatschap voor het grootste gedeelte uit onroerende zaken bestaan.


Woning of bedrijfspand?

Rechtbank Gelderland: bedrijfspand!

Iets meer dan een jaar geleden maakten wij melding van een casus die zich had voorgedaan bij de Rechtbank Gelderland. Hier was in het geding of nu sprake was van een woning of een bedrijfspand en of dus 2% of 6% overdrachtsbelasting was verschuldigd. De Rechtbank oordeelde dat sprake was van een kantoorpand, omdat het onroerend goed ‘naar haar aard bestemd was voor de functie kantoorruimte’. Meneer Janssen was op grond van deze uitspraak 6% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Naar haar aard bestemd voor particulieren?

De vraag die het Hof moest beantwoorden was die of het onroerend goed ten tijde van de overdracht aan meneer Janssen naar haar aard bestemd was voor bewoning door particulieren?[1]

 

Ja, zegt het Hof. Weliswaar hebben er een aantal bouwkundige aanpassingen plaatsgevonden om de onroerende zaak als kantoor in gebruik te nemen, maar het Hof vindt dat deze niet zodanig zijn dat daardoor de onroerende zaak haar aard als woning heeft verloren. De indeling van de onroerende zaak is ondanks de verbouwing hetzelfde gebleven en er was ten tijde van de verkrijging spraken van een (bescheiden) kookgelegenheid. Het bad en de douche konden worden aangesloten op bestaande leidingen, welke niet waren verwijderd bij de verbouwing. De onroerende zaak kon volgens het Hof met zeer beperkte aanpassingen weer worden bewoond.

Hoger beroep: woning!

Het Hof heeft de uitspraak van de Rechtbank vernietigd. De onroerende zaak was in 1895 gebouwd als woning en heeft zowel een woon- als kantoorbestemming. De onroerende zaak is daarna in gebruik genomen als kantoor waarbij de woning is aangepast voor het gebruik als kantoor. Volgens het Hof is de aard van onroerende zaak woning gebleven en daar doet het tussentijdse gebruik als kantoor niet aan af.

 

Conclusie: Meneer Janssen is dus slechts 2% overdrachtsbelasting verschuldigd in plaats van 6%.

 

 

(tegen deze uitspraak van het Hof is cassatie ingesteld door de staatssecrataris van Financiën. Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen)

 

[1] Hof Arnhem-Leeuwarden 23 februari 2016, nr. 15/00262 (GHARL:2016:1474


Onroerend goed verkopen in Eindhoven of Nuenen?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je onroerend goed wilt verkopen in Eindhoven of Nuenen. Onze specialisten helpen je graag bij jouw vraagstukken. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55 (Eindhoven) en 0402831303 (Nuenen). Natuurlijk kun jeook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen.

 

Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

Hoeveel procent overdrachtsbelasting 2016