Trouwen in gemeenschap van goederen of met huwelijkse voorwaarden? Opstellen voor of na het huwelijk?

Trouwen in gemeenschap van goederen of met huwelijkse voorwaarden? Opstellen voor of na het huwelijk?

Gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden voor of na het huwelijk?

Vandaag was het jullie dag, de dag waar je lang naar uitgekeken hebt. Gelukkig en voldaan kijken jullie dan ook terug op jullie droombruiloft. Vanaf nu zijn jullie officieel getrouwd, wat voor gevolgen heeft dat eigenlijk?

Afhankelijk van wat jullie geregeld hebben voorafgaand aan de bruiloft, zijn er een aantal mogelijkheden. Deze mogelijkheden zullen wij hieronder beschrijven met een voorbeeld om je uit te leggen wat er verandert in jullie situatie.

Gemeenschap van goederen:

Stel jullie hebben naast het aanvragen van jullie huwelijk bij de gemeente niets anders geregeld. Dan is het in de Nederlandse wet zo vastgelegd dat jullie automatisch zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Deze term is in Nederland over het algemeen bekend. Sinds januari 2018 kennen wij een beperkte gemeenschap van goederen als de standaard die de wet regelt. Bij het aangaan van jullie huwelijk ontstaat een wettelijke gemeenschap van goederen. In deze gemeenschap komen alle bezittingen en schulden terecht die jullie vóór het huwelijk al gezamenlijk hadden. Ook alle toekomstige schulden en bezittingen vallen vanaf nu in deze wettelijke gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden die vóór het huwelijk in jouw persoonlijk bezit waren, zullen in beginsel niet in de gemeenschap van goederen terecht komen. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen, ongeacht of je deze voor of tijdens het huwelijk ontvangt. Wel kan de erflater of schenker ervoor kiezen om in zijn of haar testament of bij de schenking jouw partner een deel toe te kennen.

Een voorbeeld wat vaak terugkomt in de praktijk, heeft te maken met het hebben van een eigen woning. Een man en vrouw hebben gezamenlijk een huis aangekocht, zonder dat zij zijn getrouwd. Voor de aankoop van het huis, legt in dit geval de vrouw meer van haar eigen spaargeld in dan de man. Zij legt namelijk €10.000 eigen geld in en haar partner niet, hiermee krijgt zij een vordering op haar partner van €5.000. De andere € 5.000 zit in het aandeel van de vrouw in de woning. Kortgezegd betekent het dat bij verkoop van het huis, de man eerst €5.000 terug moet betalen aan zijn partner voordat hij geld ontvangt van de verkoop van het huis. Op het moment dat deze man en vrouw gaan trouwen in gemeenschap van goederen komt de schuld die de man aan de vrouw heeft in de wettelijke gemeenschap terecht. Dit is nadelig voor de vrouw, want nu heeft ze geen vordering meer op haar partner maar op de gemeenschap waar ze zelf ook deel van uit maakt. Hiermee kun je dus zeggen dat de vordering voor de helft is verdampt.

Huwelijkse voorwaarden voor het huwelijk:

Een ander alternatief voor het trouwen in gemeenschap van goederen is, het trouwen met huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden worden opgemaakt en besproken met de notaris. Die zal jullie situatie samen met jullie bespreken en eventuele opties uitleggen, zodat alles wettelijk geregeld wordt zoals jullie het willen hebben. Deze huwelijkse voorwaarden worden doorgaans voorafgaand aan het huwelijk opgemaakt en getekend bij de notaris. Wij adviseren op ons kantoor altijd om ongeveer drie maanden voordat jullie gaan trouwen een afspraak te maken met de notaris om alles door te nemen. Om terug te komen op het eerder beschreven voorbeeld, is het van belang om de huwelijkse voorwaarden voorafgaand aan het huwelijk te sluiten, omdat je anders alsnog te maken hebt met deze verdamping. Dit omdat de schuld van de man direct na het aangaan van jullie huwelijk in de  wettelijk gemeenschap van goederen is gevallen.

Huwelijkse voorwaarden na het huwelijk:

Mocht je nog geen huwelijkse voorwaarden hebben geregeld voorafgaand aan jullie trouwdag en toch nog besluiten dat het misschien beter is om wel te kijken naar huwelijkse voorwaarden, dan is dat ook een mogelijkheid. Wel is het van belang om rekening te houden met het feit dat deze huwelijkse voorwaarden doorgaans alleen gelden op bezittingen en schulden die na het maken van de huwelijkse voorwaarden ontvangen en/of gemaakt worden. Daarnaast is het achteraf wijzigen van de situatie ingewikkelder en vaak duurder dan het vooraf te regelen. Het is dus verstandig om jullie huidige situatie goed te bekijken voorafgaand het huwelijk, maar ook goed na te denken over toekomstige plannen van jullie beiden. Heeft een van jullie twee plannen om te gaan ondernemen? Als jullie soortgelijke veranderingen voorzien voor de toekomst, is het altijd verstandig om een afspraak te maken bij een notaris. Zodat hij jullie een vrijblijvend advies kan geven over de mogelijkheden in jullie specifieke situatie.
 

Heb je vragen of advies nodig?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt over samenwonen, trouwen en/of geregistreerd partnerschap. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

mr. Remy de Gier