Geen breder toegankelijk centraal aandeelhoudersregister

Minister Opstelten houdt vast aan zijn besluit dat het CAHR, dat ondergebracht gaat worden bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, toegankelijk zal worden voor publieke diensten met een wettelijke taak voor controle, toezicht en handhaving, zoals notarissen en overheidsinstanties zoals Justis, Bureau Bibob, de Belastingdienst, bijzondere opsporingsdiensten, veiligheids- en inlichtingendiensten, politie en het Openbaar Ministerie.

Kamerlid Sharon Gesthuizen had een voorstel gedaan voor een breder toegankelijk CAHR, zodat alle financiële instellingen en vrije beroepsbeoefenaren die onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieringen van terrorisme (Wwft) vallen, inzage kregen in het CAHR. Dit voorstel wordt door de minister afgewezen.

De minister gaf ook aan dat er wetgeving wordt voorbereid over de instelling van het CAHR, waarmee het mogelijk wordt dat de andeelhouder een gewaarmerkt uittreksel van zijn eigen gegevens in het aandeelhoudersregister kan opvragen. De aandeelhouder kan dat uittreksel gebruiken als bijvoorbeeld een bank cliëntonderzoek doet in het kader van de Wwft. De minister is met VNO-NCW, MKB-Nederland en onder meer banken en makelaars in gesprek hierover.

Het CAHR wordt naar verwachting per 1 januari 2016 ingevoerd.


Vraag stellen

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt over het CAHR.  Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

Wat is het CAHR