De huwelijkse "voor- of nawaarden"

14 februari 2004, na een koude winternacht staat het dauw op de blaadjes van de struiken. De zon komt langzaam achter het huis van de overburen tevoorschijn. Op de deurmat ligt een krant, met daarin een positief weerbericht voor deze dag. Na een verse kop koffie achter de kiezen realiseert u zich pas echt dat dit dé dag is. Deze dag moet de mooiste dag uit het leven van u en uw geliefde worden.

Op deze editie van Valentijnsdag stond alles in het teken van jullie, dit is de dag waar jullie samen al zo lang naar uit hadden gekeken. U zag haar aankomen in haar prachtige trouwjurk, terwijl u zelf met een licht trillend handje haar op stond te wachten in uw marineblauwe maatpak. Beide gaven jullie volmondig het ja-woord, jullie werden man en vrouw verklaard. Getrouwd in gemeenschap van goederen.

Wanneer u gaat trouwen dan trouwt u in Nederland namelijk standaard in gemeenschap van goederen. De gemeenschap van goederen omvat het gehele vermogen van beide echtgenoten. Wanneer u wilt afwijken van de algehele gemeenschap van goederen dient u vóórdat u gaat trouwen huwelijkse voorwaarden op te laten maken. Maar wat nu wanneer u al getrouwd bent?

Huwelijkse voorwaarden na huwelijk

Op die zonnige Valentijnsdag in 2004 bent u in gemeenschap van goederen getrouwd, samen leek dat u op dit moment de beste keuze. Nu, ruim 12 jaar na dato wilt u alsnog samen met uw echtgenote huwelijkse voorwaarden opstellen. Wanneer u dit wilt, kunt u alsnog huwelijkse voorwaarden na huwelijk overeenkomen.

Het is voor deze wijziging wel van belang dat beide echtgenoten meewerken. Indien een van beide echtgenoten de gemeenschap niet wil wijzigen in huwelijkse voorwaarden kan dit geen doorgang vinden. Sinds 1 januari 2012 is er geen rechtelijke goedkeuring meer nodig voor het wijzigen van huwelijkse voorwaarden, waardoor de huwelijkse voorwaarden sneller en met minder kosten kunnen worden aangepast.

“Ik ben getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, kan ik deze ook omzetten?”

Jazeker, het is ook mogelijk om de weg andersom te bewandelen. De bestaande huwelijkse voorwaarden kunt u namelijk laten opheffen, waardoor u voortaan in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Het is eveneens mogelijk om uw voorwaarden te wijzigen, bijvoorbeeld een andere inhoud te geven.

Al met al zijn er voldoende opties en kunt u er zelf voor kiezen wanneer u eventuele huwelijkse voorwaarden laat opstellen, of laat opheffen.

Verandering op komst?

Onlangs kwam naar buiten dat de coalitiepartijen en D66 ervoor willen zorgen dat trouwen in gemeenschap van goederen voortaan niet meer standaard is als een huwelijk wordt gesloten.

Tot op heden, zoals hierboven al vermeld, trouwt men standaard in gemeenschap van goederen. In de nabije toekomst is dit wellicht anders, dan moeten koppels die in volledige gemeenschap van goederen willen trouwen dit regelen bij een notaris.

Als het aan de drie partijen ligt dan wordt de standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat spullen die echtlieden vóór hun huwelijk hebben verworven, maar ook giften en erfenissen ondanks het ja-woord privévermogen blijven.
De toekomst zal uitwijzen of dit ook daadwerkelijk doorgang gaat vinden.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

In deze voorwaarden kunt u vele vermogensrechtelijke regelingen in diverse varianten treffen, waarover wij u graag in een persoonlijk gesprek toelichten.

Voor meer informatie over huwelijkse voorwaarden klikt u hier!


U kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer u een vraag heeft over huwelijkse voorwaarden. U kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen u graag verder en adviseren graag wat voor uw situatie de beste oplossing is.

Huwelijkse voorwaarden voor of na huwelijk