Bij Marks Wachters wordt jouw jas aangenomen door Blue Jay Drone!

Bij Marks Wachters wordt jouw jas aangenomen door Blue Jay Drone!

Bij Marks Wachters wordt uw jas aangenomen door Blue Jay Drone!

Regen, wind en straks misschien ook nog sneeuw! Gelukkig weet jij dat zodra je bij Marks Wachters notarissen binnenkomt, een drone van Blue Jay jouw natte jas ophangt en klaar staat met een verse kop koffie of thee. Dit klinkt misschien heel futuristisch, maar kan binnenkort realiteit worden door het Blue Jay-team van de TU in Eindhoven.

Het idee

Het begint allemaal met een idee, een visie, om een drone te maken die autonoom is, zelfstandig klusjes uitvoert, objecten voor je oppakt en naar je toe brengt. Het mag geen lopende of rijdende robot zijn. Nee juist een drone, een vliegend object. Drones beginnen steeds meer gebruikt te worden, zoals bijvoorbeeld bij reddingswerkzaamheden, concerten, sportevenement en nog veel meer. Een drone die zelfstandig klusjes voor je uitvoert die bestaat nog niet. Nu is er een team van studenten aan de Technische Universiteit in Eindhoven die er hard aan werkt om deze visie een realiteit te maken. Natuurlijk ben je er met slimme koppen alleen nog niet. Er komen nog allerlei andere zaken bij kijken die makkelijk over het hoofd gezien kunnen worden. Daarom hebben de studenten aan de Technische Universiteit samen met Marks Wachters notarissen gekeken naar de stappen die genomen moeten worden om dit project tot een succes te maken.

De stichting

Allereerst is voor het Blue Jay drone project een stichting opgericht, de stichting Blue Jay Eindhoven. Deze stichting heeft rechtspersoonlijkheid, zodat een bankrekening kan worden geopend op naam van de stichting. Uiteraard is alleen het oprichten van een stichting niet voldoende. Er moet orde komen in de organisatie, het is belangrijk dat ieder teamlid wordt ingezet op het gebied waarin men gespecialiseerd is om te zorgen voor optimale efficiëntie. Een aantal teamleden gaat zich bezighouden met de software, een ander deel met de hardware en het design, en een aantal zullen zich bezighouden met de organisatorische zaken.

Natuurlijk zullen deze groepen parallel hun taken uitvoeren en worden er wekelijkse meetings gehouden om elkaar op te hoogte te stellen. Tijdens zo’n meeting kom je al snel tot de conclusie dat er zoveel tegelijk gebeurd dat het overzicht snel uit het oog kan worden verloren en dat het belangrijk is de structuur te bewaren.

De Drone

In principe om de Blue Jay drone te verwezenlijk zou je een standaard drone kunnen kopen en hier functies aan toe kunnen voegen. Op internet kan je diverse drones vinden vanaf €100,-. Deze drones zijn vaak opgebouwd uit een skelet met propellers en de benodigde elektronica en worden bestuurd met een controller. Als je een dergelijke drone koopt heb je natuurlijk nog geen Blue Jay drone die autonoom handelt. Hiervoor moeten nieuwe functies aan de drone worden toegevoegd. Daarnaast moet het design worden aangepast zodat de drone, naast zijn functionaliteiten, er ook nog eens mooi uitziet. Hiervoor is het slim om gebruik te maken van een frame dat de functies van de drone niet limiteert. Echter zo’n frame is niet snel gemaakt. Ook dit is een proces aangezien een frame voor extra gewicht zorgt dat bijvoorbeeld de draagkracht belemmerd. Hierbij zal je de overweging tussen verschillende materialen voor het frame moeten maken. En welke kleur kunnen we de drone geven met de gebruikte materialen?

Het design

Het uiteindelijke design is er niet zomaar en daarom moeten er prototypes worden gemaakt. Voor efficiëntie maak je gebruik van bijvoorbeeld hout of schuim, maar hout is zwaar en schuim niet mooi. Ook moet er rekening worden gehouden met het feit dat de vorm van het frame de controle van de drone kan belemmeren. Gaan we voor een symmetrisch design of asymmetrisch? Willen we het frame zo compact mogelijk maken, waarbij elke ruimte benut wordt?

Allemaal vragen die opkomen, waar zo snel niet één antwoord op gegeven kan worden. Een iteratief proces. Hierbij is de mening van de eindgebruiker van belang en zullen verschillende vragenlijsten gemaakt moeten worden om uit te zoeken wat voor voordeel de gebruiker in deze drone ziet en hoe hij dan gebruikt wordt. Willen mensen hem liefelijk hebben, modern of juist eerder praktisch? De mening van de eindgebruiker zal deels invloed hebben op de functies en uiterlijk van de drone. Hierbij zeg ik deels, want je eigen visie over hoe de Blue Jay drone eruit moet zien blijft belangrijk.

Maar hoe komt de Blue Jay drone er uit te zien? Met welke specificaties moet er rekening worden gehouden? Daarover de volgende keer meer!

Heb je vragen of advies nodig?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.