Bedrijfsonroerend goed

Bedrijfsonroerend goed aan- en verkopen

Aan- en verkoop bedrijfsonroerend goed

Bij de koop of verkoop van uw bedrijfsonroerend goed komt heel wat kijken. Je moet van alles regelen en er zijn vaak emoties in het spel. Reden genoeg om jouw zaken goed te regelen.

Zo kun je bij de aankoop of verkoop van een bedrijfspand onder andere te maken krijgen met de BTW. Je moet BTW betalen wanneer je een nieuw pand koopt of een pand koopt dat minder dan twee jaar geleden in gebruik is genomen. Een pand dat langer dan twee jaar geleden in gebruik is genomen, is vrijgesteld van BTW.


Bedrijfs- én woonruimte

Wanneer je een pand koopt dat je als bedrijfspand en als woonruimte gebruikt kun je er voor kiezen om het pand geheel of gedeeltelijk tot het privévermogen of het ondernemingsvermogen te laten rekenen. Dit is mogelijk wanneer het woon- en bedrijfsgedeelte van het pand niet fysiek te splitsen zijn.

Als het woongedeelte fysiek wel te splitsen is van de bedrijfsruimte kan het woongedeelte niet tot het ondernemingsvermogen worden gerekend. Bij een latere verkoop ben je in dat geval alleen BTW verschuldigd over het bedrijfsgedeelte en niet over het woongedeelte.

Is het pand niet te splitsen in woon- en bedrijfsgedeelte dan kun je kiezen om het tot het privévermogen of het ondernemingsvermogen te rekenen.

  • Kies je voor privévermogen? Dan kun je geen voorbelasting aftrekken. Je bent bij een eventuele latere doorlevering geen omzetbelasting verschuldigd.
  • Kies je voor bedrijfsvermogen? Dan is de voorbelasting aftrekbaar.

Diensten

Zoals je van een goede notaris mag verwachten levert Marks Wachters notarissen alle diensten op het gebied van bedrijfsonroerend goed:

  • Transportakten
  • Hypotheekakten
  • Splitsing in appartementsrechten
  • Overdrachts- en omzetbelasting
  • Erfdienstbaarheden
  • Erfpacht
  • Opstal

Overdrachtsbelasting

Bij de overdracht van bedrijfsonroerend goed ben je 8% overdrachtsbelasting verschuldigd. Soms wordt een bedrijfspand als woning aangemerkt en andersom. Onze specialisten schreven een blog over de verschillen in overdrachtsbelasting en de verschillen tussen een woning en bedrijfspand.

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.1
1037 reviews

Informatie aanvragen

Heb je een vraag, wil je advies of een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

mr. Tamara Kok

Beoordelingen

1037 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Roel
Geplaatst op 9 mei 2022
Ervaring

Ben zeer tevreden over de dienstverlening van Marks Wachters notarissen.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Vastgoed

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Raymond Carri re
Geplaatst op 5 mei 2022
Ervaring

Vriendelijke ontvangst

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Joyce
Geplaatst op 2 mei 2022
Ervaring

Voor de aankoop van ons nieuwe huis bij dit kantoor terechtgekomen. Snelle en duidelijke communicatie. We hadden nog wijzigingen op het laatste moment in een document dat was geen enkel probleem. Zeer flexibel en denken goed mee. Adviseren ook waar nodig in hoe documenten op te stellen. Wij zijn zeer tevreden en komen zeker terug wanneer we weer een notaris nodig hebben

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja