Bedrijfsonroerend goed

Bedrijfsonroerend goed aan- en verkopen

Aan- en verkoop bedrijfsonroerend goed

Bij de koop of verkoop van uw bedrijfsonroerend goed komt heel wat kijken. Je moet van alles regelen en er zijn vaak emoties in het spel. Reden genoeg om jouw zaken goed te regelen.

Zo kun je bij de aankoop of verkoop van een bedrijfspand onder andere te maken krijgen met de BTW. Je moet BTW betalen wanneer je een nieuw pand koopt of een pand koopt dat minder dan twee jaar geleden in gebruik is genomen. Een pand dat langer dan twee jaar geleden in gebruik is genomen, is vrijgesteld van BTW.


Bedrijfs- én woonruimte

Wanneer je een pand koopt dat je als bedrijfspand en als woonruimte gebruikt kun je er voor kiezen om het pand geheel of gedeeltelijk tot het privévermogen of het ondernemingsvermogen te laten rekenen. Dit is mogelijk wanneer het woon- en bedrijfsgedeelte van het pand niet fysiek te splitsen zijn.

Als het woongedeelte fysiek wel te splitsen is van de bedrijfsruimte kan het woongedeelte niet tot het ondernemingsvermogen worden gerekend. Bij een latere verkoop ben je in dat geval alleen BTW verschuldigd over het bedrijfsgedeelte en niet over het woongedeelte.

Is het pand niet te splitsen in woon- en bedrijfsgedeelte dan kun je kiezen om het tot het privévermogen of het ondernemingsvermogen te rekenen.

  • Kies je voor privévermogen? Dan kun je geen voorbelasting aftrekken. Je bent bij een eventuele latere doorlevering geen omzetbelasting verschuldigd.
  • Kies je voor bedrijfsvermogen? Dan is de voorbelasting aftrekbaar.

Diensten

Zoals je van een goede notaris mag verwachten levert Marks Wachters notarissen alle diensten op het gebied van bedrijfsonroerend goed:

  • Transportakten
  • Hypotheekakten
  • Splitsing in appartementsrechten
  • Overdrachts- en omzetbelasting
  • Erfdienstbaarheden
  • Erfpacht
  • Opstal

Overdrachtsbelasting

Bij de overdracht van bedrijfsonroerend goed ben je 8% overdrachtsbelasting verschuldigd. Soms wordt een bedrijfspand als woning aangemerkt en andersom. Onze specialisten schreven een blog over de verschillen in overdrachtsbelasting en de verschillen tussen een woning en bedrijfspand.

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.1
1070 reviews

Informatie aanvragen

Heb je een vraag, wil je advies of een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

mr. Tamara Kok

Beoordelingen

1070 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Salomon Tijssen
Geplaatst op 19 september 2022
Ervaring

PRETTIGE ONTSPANNEN SFEER

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Coolen Boerakker
Geplaatst op 6 september 2022
Ervaring

Zeer positief

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Jules Tahapary
Geplaatst op 6 september 2022
Ervaring

Correcte afhandeling neemt zaken goed door

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Bedrijfsoverdracht

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja